Wat is allergisch contacteczeem?
De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes en schilfering. Soms gaan de blaasjes lekken en wordt het een nattend eczeem genoemd. Deze verschijnselen zijn het gevolg van een ontstekingsreactie in de huid.
Men spreekt van allergisch contacteczeem als een bepaalde stof in de huid een allergische reactie teweegbrengt. Het is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam, waarbij specifieke afweercellen een rol spelen. Dit gebeurt alleen bij personen die na een eerder huidcontact voor die bepaalde stof allergisch zijn geworden. De betreffende stof wordt een allergeen genoemd. In het algemeen ontstaat een allergisch contacteczeem op de plaats waar de stof in contact komt met de huid. Op die plaats is de reactie vaak het heftigst. Soms kan de huid in de omgeving mee reageren en in zeldzame gevallen zelfs op andere lichaamsdelen.
Allergisch contacteczeem is niet erfelijk en niet besmettelijk voor anderen. De dermatoloog kan door middel van huidtesten de stoffen opsporen waarvoor een overgevoeligheid bestaat.
Wat is de behandeling?
Allereerst dient de stof waarvoor men overgevoelig is, vermeden te worden. Daarnaast moet het contacteczeem, net als alle andere vormen van eczeem behandeld worden. Meestal gebruikt men hiervoor een corticosteroïd-houdende zalf of crème. Bij uitgebreid en ernstig eczeem is soms een kuur met corticosteroïd-tabletten (prednison) nodig om het eczeem tot rust te brengen.